De Vlinders

Bij de Vlindertuin werkt een team van enthousiaste, actieve mensen. Deels van het eiland, deels van ver weg hiernaartoe gekomen om de Vlindertuin zo mooi te maken als hij is. Omdat we zo trots zijn op al onze medewerkers willen we ze graag allemaal aan u voorstellen. 

Onze Vlinder-dames vormen een gezellig team. Ze staan voor elkaar klaar, maar uiteraard ook graag voor alle gasten! (Op de foto v.l.n.r.:  Claudia, Kamila, Ronja en Margaret.)

 

Ronja Nowak is degene die al het langst deel uitmaakt van het Vlindertuin-team. Voor veel gasten is zij dan ook een vertrouwd gezicht... en dat gezicht straalt altijd! Ze woont al sinds 2014 op Ameland en is dus geen oorspronkelijke "eilander". Echter merk je dat eigenlijk nergens aan, zo lijkt ze op een vis in het water hier.
Ronja komt uit Wilhelmshaven (Duitsland) en woont nu in Nes, in de directe buurt van de Vlindertuin. 
Wat vind je leuk aan Ameland? "Toen ik kind was wou ik al op het eiland wonen. Ik kwam hier altijd op vakantie met mijn familie, zoals wij hier nu ook weer veel terugkerende Duitse gasten begroeten. Iets later had ik ook vakantiebaantjes in de horeca, én met school was ik zelfs een paar maanden hier. Haha, ik ben eigenlijk steeds wat langer blijven hangen, totdat ik helemaal niet meer terug naar Duitsland ben gegaan! Niet gek, want Ameland is toch fantastisch! Super gezellig, strand, zee, en leuke mensen."
Bij de Vlindertuin verzorgt Allrounder Ronja vaak het ontbijt, doet de housekeeping en neemt af en toe de telefoon op. "Ik doe eigenlijk alles graag. Het állerleukst vind ik echter het contact met de gasten, en dan het liefst met de mensen die al jaren hier komen. Dat voelt zo vertrouwd en fijn, bijna als vrienden.En door mijn jarenlange ervaring weet ik waar het op aankomt en voer ik taken snel uit, dat vind ik leuk." Naast de Vlindertuin heeft Ronja een druk familieleven. Voor haar drie kinderen is ze moeder met hart en ziel, en samen met haar man is ze veel op pad om met de kinderen leuke avonturen te beleven. 

 

Suzanne is assistent-beheerder bij De Vlindertuin. Een afwisselende baan waar haar oog voor detail en vormgeving zeker van pas komt. Creatieve dingen hadden altijd Suzannes grootste interesse: “Muziek, tekenen, dansen, zingen en ga zo maar door. Haar grote passie is het ontwerpen en maken van kleding. “In 2016, startte ik met mijn eigen label: l’Histoire Amsterdam“. Ondertussen ben ik veel verhuisd, maar Ameland was ieder jaar en altijd mijn rustpunt."

Sinds kort woont de Brabantse in Nes waar ze ook haar eigen atelier heeft. Meer weten? Kijk dan op www.histoireamsterdam.com of via Instagram@histoireamsterdam. 

 

Claudia Metz woont in Buren, dat dorpje dat direct naast Nes ligt. Ze komt dan ook vaak met de fiets naar de Vlindertuin, tenminste als ze na haar werk niet nog een fotoshoot aan het andere einde van het eiland heeft. Ze is namelijk óók nog fotografe!
Een van de weinigen bij de Vlindertuin die geboren en getogen Amelander is! Oké, geboren in Leeuwarden, maar dat gebeurt natuurlijk vaker bij de eilanders. 
"Ik hou het meest van de vrijheid en de natuur op Ameland." 
Wat doe je bij de Vlindertuin? "We noemen dat Allrounder. Ik sta bij het ontbijt, doe inkopen bij de supermarkt, de schoonmaak. Ik neem ook de telefoon op en doe de incheck. Leuk vind ik vooral dat ik zo veel vrijheden krijg. Ik mag van alles doen, niet één dag is als de andere. Het is kleinschalig en gemoedelijk. Ik zou het liefst nóg vaker samen werken met de gezellige collega’s!"

Naast haar werk bij de Vlindertuin gaat ze veel om met haar eigen paarden en hond. Bovendien kunt u Claudia benaderen voor een fotoshoot: denk aan zwangerschapsfoto's, familieshoots of portaits op het mooie strand... Wees wel op tijd! Kijk op claudiaphotography.nl/ !

 

Kamila Adamcova maakt ons team écht internationaal. We zijn heel blij dat zij samen met haar vriend in het jaar 2021 uit Tschechië naar Ameland kwam - en bleef. Die twee wonen nu samen in Nes, hij heeft ook werk in de recreatiesector. Ze waren op zoek naar een andere manier van leven dan waar ze vandaag kwamen, en zo namen ze de gok om het op Ameland te proberen. En na een paar omwegen en door gelukkige omstandigheden kwam zij in de Vlindertuin terecht.
Ook Kamila is een Allrounder, ze doet van alles, maar haar favoriete bezigheid is het voorbereiden em verzorgen van het ontbijt. "Oh ja, dat betekent wel vroeg opstaan, soms té vroeg! Maar het heeft ook iets magischs. Als bijna iedereen nog slaapt door de verlaten straten fietsen, zachtjes de grote deur naar de ontbijtzaal openen, zonder herrie om niemand wakker te maken, en dan allemaal heerlijke dingen klaarzetten voor de vakantiegangers - dat voelt bijna zelf als vakantie! Lekker creatief bezig zijn bij het draperen en onze gasten een goed begin van de vakantiedag te bezorgen."
Nieuwe gasten inchecken lukt al aardig, de telefoon ook steeds beter, maar soms is het nog lastig met de Nederlandse taal. Maar daar wordt aan gewerkt, learning by doing. 
"What I like about Ameland? Everything! De aardige mensen, onze leuke buren, door het bos lopen in de frisse lucht. Waar ik maar moeilijk aan kan wennen is de wind, die vind ik wat minder. Maar de mooie natuur maakt het weer goed. En vis eten!" Kamila kan de duurzame insteek van de Vlindertuin heel erg waarderen. Dat maakt haar trots op haar werk. De kippen, die zich zelf een plekje hebben toegeëigend op het terrein zijn haar nieuwe vriendinnetjes. Als ze niet aan het werk is houdt ze vooral van bakken, en nog meer om hele avonden op het strand door te brengen. Dat is vrijheid. 

 

Margeret Molenaar werkt in de zomermaanden als Allrounder bij de Vlindertuin. Zij is een echte Amelander, om precies te zijn komt ze uit het mooie dorp Buren, dichtbij Nes.  
Op twee dagen in de week komt Margaret vroeg in de ochtens naar de Vlindertuin gefietst om een heerlijk ontbijt klaar te maken. “Ik vind het heel leuk om er iets moois van te maken. Onze gasten willen vaak wat afwisseling in hun ontbijt. En dat betekent voor mij dat ik daar op in kan spelen: de ene keer ga je heel veel fruit bijsnijden, de andere keer wordt er weer naar heel andere dingen gevraagd. Het is toch mooi als je mensen een goed begin van de vakantiedag kunt geven!” Ook Margaret kan de afwisseling in haar taken waarderen. Het contact met de blije gasten tijdens het ontbijt is sowieso heel motiverend. “Vervolgens ga ik aan de schoonmaak van de appartementen beginnen. En als ik iemand bij de receptie zie staan dan kijk ik uiteraard wat ik voor diegene kan betekenen. Nieuwe aankomsten check ik in en vertel hen ook waar in de Vlindertuin van alles te vinden is. Bij vragen over het eiland kan ik ook prima verder helpen, ik ben hier immers opgegroeid.”
Samen met haar man heeft Margaret twee kinderen. Ze geniet ervan om op het eiland te wonen. “Alles is op fietsafstand: de school, de winkel, een gezellig dorpje, en ook het bos en vooral het strand. Dat is toch heerlijk! En als ik een keer iets anders wil doen, dan pak ik even de auto om bijvoorbeeld naar het Hollumer bos te gaan.” Daar is een soort speeltuin, dat vinden de kinderen natuurlijk fantastisch. Margaret is net zoals haar man heel sportief, thuis hebben ze eigen fitness-toestellen, maar ze maken ook graag lange wandelingen met hun labrador. En dan is het uiteraard heel fijn dat je de deur uit gaat en direct bij de Kiekduun of in het park De Vleyen zit, of ietsjes verderop aan zee kunt uitwaaien. 

 

Ellen Mosterman Weijmans woont sinds 2000 in het dorpje Buren, samen met haar man en twee kinderen. Haar man is familie van de eigenaren en opgegroeid tegenover De Vlindertuin. "Ikzelf kom oorspronkelijk uit het mooie Roermond. Niet alleen de liefde bracht me naar Ameland, maar ook de eilander wortels van mijn moeders kant. Ameland is inmiddels mijn thuis. Wat het eiland zo uniek maakt is de grote afwisseling van de seizoenen: denk aan de bruisende zomer met de gezellige terrasjes, een muzikant op de hoek van de straat of een georganiseerd festival, om na alle vakantieperiodes weer de rustige winter in te gaan. Een tegenovergestelde beleving, wat ik na een druk seizoen ook weer enorm kan waarderen. 

Ik houd van lange wandelingen, alleen of met mijn gezin. Ik stap ook graag op de fiets om binnen 5 minuten op het strand te staan, in de duinen of bij de Waddenzee, immers werelderfgoed! Dan voel ik me bevoorrecht.” 
Bij de Vlindertuin heeft Ellen een afwisselende functie zowel achter de schermen als direct op de werkvloer: ze verwerkt mails, reserveringen en factureringen én zit geregeld op de receptie om gasten in te checken. "Wat ik mooi vind is het betrokken zijn bij het geheel. Ik zie de boekingen binnenkomen, soms help ik bij het maken van een reservering, heb telefonisch of per mail contact met de gast, om ze vervolgens te ontvangen en soms zelfs ook weer uit te checken. Het allerleukste vind ik het om de terugkerende gast te ontvangen. Dat mensen het zo fijn vonden dat ze weer terug willen komen. Daar ga je uiteindelijk voor."
Doe je nog iets naast De Vlindertuin? "In het jaar dat Froukje en Michiel het bedrijf van hun ouders overnamen, ben ik mijn eigen massagepraktijk ‘NaturEl’ gestart in De Vlindertuin. Het bleek een mooi geheel te vormen. Onze krachten kunnen we bundelen door bijvoorbeeld het organiseren van de retreats. Hoe veel mooier kun je elkaar aanvullen?"

 

Froukje Mosterman-De Groot komt uit het Friese Grou waar ze vaak op een zeilboot te vinden was. “Op mijn 16e werd ik verliefd op Michiel Mosterman, de jongste zoon van Theo en Joke Mosterman. Zij hebben De Vlindertuin opgebouwd. In 2018 hebben we het overgenomen. We wonen in het weekend en tijdens vakanties direct naast De Vlindertuin in Nes. Wat ik fijn vind aan het eiland is de echte stilte als het nacht wordt. Het is altijd weer wennen aan het geluid als we naar Leeuwarden gaan. De haven met alle bootjes is mijn lievelingsplek. Ook kijken bij het Kitesurfen, vlak bij de veerdam is prachtig! Ik heb het zelf geprobeerd maar het lukte me niet. Kajakken op de Noordzee vind ik wel prachtig om te doen.”
Wat is je taak bij de Vlindertuin? “Als eigenaar doe je dat wat nodig is. Ik organiseer ook de festiviteiten zoals de retreats, deelname vertelfestival, kunstmaand, workshops en schaakavonden. Er zijn veel dingen leuk aan dit werk, maar vooral houd ik ervan dat we duizenden mensen per jaar een mooie vakantie geven. Als gasten een fijne tijd hebben gehad en weer terugkomen hebben we het goed gedaan.”
Froukje is naast mede-eigenaar van de Vlindertuin ook docente op de duurzaamste hogeschool van Nederland, Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. “Ik geef daar les in duurzame bedrijfskunde. Alle theorie die ik daar aan de studenten leer, kan ik hier direct toepassen om te kijken of het ook echt werkt in de praktijk. De combinatie van een eigen bedrijf en werken als docent is erg afwisselend. We hebben bij De Vlindertuin ook stageplekken. Ervaring in goede stagebegeleiding heb ik door mijn werk aan de hogeschool. Op vrijdag stap ik op de boot naar Ameland, op zondagavond reizen we met het gezin weer naar Leeuwarden.”

 

Michiel Mosterman is opgegroeid in het huis waar nu het appartement Groot Koolwitje zit. Dat was vroeger het woonhuis van zijn ouders. Nu woont hij samen met Froukje en de twee zonen Hidde en Jelle deels op Ameland en deels in Leeuwarden.
Wat is jouw taak bij de Vlindertuin? "Vooral de zakelijke en de ICT-kant van het bedrijf liggen bij mij. Niet echt die dingen die de gast duidelijk ziet, maar die wel erg opvallen als het niet goed gaat. Denk aan de boekhouding, het boekingsprogramma, contacten met leveranciers, contracten maken en verbouwingen coördineren."

Wat vind je leuk aan dat werk? "I love it when a plan comes together! Afgelopen jaren zijn de appartementen vernieuwd en hebben we WellNES faciliteiten bijgebouwd. Je merkt dat de recensies goed zijn en dat we veel vooruitgang hebben geboekt. Er is hard aan gewerkt dat men CO2-neutraal bij ons kan verblijven, duurzaam toerisme vinden we belangrijk om het eiland ook voor toekomstige generaties te kunnen behouden."
Wat doe je naast je bezigheden bij de Vlindertuin? "Ik ben ontwikkelaar van duurzame energieprojecten bij GroenLeven. De kennis die ik in die functie opdoe gebruiken we ook bij De Vlindertuin (zonnepanelen, sedumdaken etc.). Iedere zondag ga ik samen met zoon Hidde 10 km hardlopen. Hier op Ameland kun je een afwisselende route lopen: bos, duinen, strand alles is binnen handbereik. Dat waardeer ik erg aan het eiland, dan voel je je toch heel rijk!"

 

Theo Kiewiet komt oorspronkelijk uit Buren, maar woont nu in Nes. Hij is vaak op het terrein te vinden, zij het met een bezem, met een schruwendraaier, een hamer of tuingereedschap. Hij repareert bijna alles bij ons, waarvoor nog geen klusbedrijf langs hoeft te komen. Als huismeester komt hij ook elke avond, ook al is het al donker, voor een laatste controleronde en zorgt ervoor dat alles veilig is en blijft. 
Theo is vooral ook heel betrokken bij het duurzaamheidsaspect van ons bedrijf. Hij vindt dan ook echt heel fijn om daar een steentje aan bij te kunnen dragen. 
"Het leukste aan m'n werk in de vlindertuin is om alles netjes te houden, vooral de tuin met alle vlinders & bloemen. Dat is echt super! Ik word zo blij van het feit dat we met zijn allen voor zo veel mogelijk biodiversiteit zorgen, en ook nog hier en daar uitleg geven, op de bordjes die in de tuin te vinden zijn."
Wat maakt Ameland zo bijzonder voor jou? "Alles aan Ameland vind ik leuk: de natuur, het landschap, de biodiversiteit, de taal, de kerken en de geschiedenis." Theo heeft dus veel interesses. Naast zijn werkzaamheden bij ons is hij dan ook niet alleen koster in de Sint Clemenskerk en heeft ontwikkelingswerk gedaan in Azië en Afrika, ook schrijft hij regelmatig artikelen over de natuur en zoekt bijzondere vlindersoorten op het eiland. Hij houdt zich bezig met het in beeld brengen, het vastleggen en beschrijven van de Amelander biodiversiteit. Bovendien leidt hij excursies door de Amelander natuurlandschappen, bijvoorbeeld speciale excursies over nachtvlinders! Hij neemt de gasten van de Vlindertuin graag mee! 

 

Joke Mosterman – van Doorn is de voormalig eigenaresse van De Vlindertuin. Terwijl ze nog met heel haar hart verbonden is aan het bedrijf, houdt zij zich nu vooral bezig met ...
Ze vertelt: "Toen ik op 30 juni 1968 voor het eerst op Ameland kwam, kon ik nog niet weten dat ik hier altijd zou blijven. Ik werkte in Utrecht in het Antoniusziekenhuis, wat toen nog in de Jan Van Scorelstraat in Utrecht stond en kwam met twee vriendinnen naar Ameland voor onze zomervakantie. Een half uur na mijn aankomst op Ameland ontmoette ik in zijn ouderlijk huis Theo Mosterman, die sportieve, vrolijke zeiler van 25 met zijn bruine ogen en zijn lange weerbarstige haren. Hij hielp ons met het opzetten van onze tent en vroeg ons mee naar de kroeg. Ik kan me ons gesprek van die avond nog woordelijk herinneren. Later op de avond vroeg hij me mee voor een wandeling aan zee. Ik liet mijn vriendinnen in de steek en ging. “Zou je hier wel willen wonen?” vroeg hij me. Hoe kon ik weten of ik zou kunnen wennen op een eiland… Ik zei echter ja tegen de man, die ik ook nog maar pas kende.

We zijn nu 55 jaar verder, helaas al bijna vijf jaar zonder Theo. Hij bouwde ons pension in 1970 en bouwde het in 1980 en 2007 met de bouw van appartementen nog eens uit. Daarnaast werkte hij als schipper op de rondvaartboot de Ameland tot 2017. Michiel en Froukje namen Appartementen De Vlindertuin over in 2018 en maakten er het prachtige, natuurvriendelijke en ecologisch verantwoorde bedrijf van wat het nu is. Nog altijd woon ik vlakbij en kijk er met trots naar. En nog steeds komen er gasten terug uit de tijd dat ik zelf nog gastvrouw was. Ze komen bij me langs voor een praatje. Dus of ik spijt heb van mijn jawoord op die zomeravond in 1968? Geen seconde..."

Bezig met laden