Blogs

-Column uit De Amelander-

Ameland, het Ibiza van Nederland. Toch?!

Als je deze column in december mag schrijven, ligt het voor de hand dat je terugkijkt op het afgelopen jaar. Als recreatieondernemer op Ameland, vond ik het een roerig jaar. Er kwamen annuleringsgolven na persconferenties. En de gaten die ontstonden door de wegblijvende oosterburen, waren spoedig weer gevuld met Nederlanders. Een deel van deze groep Nederlanders kwam voor het eerst op een Waddeneiland. Voorheen kozen ze voor Mallorca of Ibiza. Dit jaar was Ameland voor hen het Ibiza van Nederland. 


Deze groep toeristen, veelal stedelingen, moesten soms nog even wennen aan het landelijke karakter van Ameland. Zo vroeg een verbijsterde gast me bezorgd: “Bent u niet bang dat het hier 's nachts druk wordt met zwervers in de binnentuin? Ze gaan vast op die zachte loungebanken overnachten, want er staat helemaal geen afsluitbaar hek om de gebouwen!?!” Even wennen dus. Zo zat deze zomer ook een Rotterdamse familie 15 minuten voor vertrek van de laatste avondboot nog relaxed bij hun vakantieverblijf.  Alle appartementen waren volgeboekt en ik weet dat ze die ochtend uitcheckten om naar huis te gaan. Dus ik belde snel een taxi zodat ze de boot nog konden halen. 'Ach mevrouw we nemen gewoon de volgende wel!' Nee, de veerboot is geen metro die af en aan blijft komen. Het is hoogseizoen het hele eiland is volgeboekt, dus de enige overnachtingsmogelijkheid die overblijft is die zachte loungebank (voor die niet-bestaande zwerver) in de binnentuin. Ik kan me ook het gezin herinneren dat 2 dagen eerder vertrok naar huis, omdat ze een ontdekking hadden gedaan… ze stonden teleurgesteld in de receptie en vroegen: “Is er echt géén McDonald’s op Ameland? Maar dan willen onze kinderen hier niet een volle week blijven, hoor!” Ik heb ze nog gewezen op de heerlijk (ook gefrituurde) kibbeling van onze viswinkel in Nes, maar het mocht niet baten. Ze vertrokken naar de wal, ondanks het prachtige weer. Sommige gasten hadden zelfs het probleem om Ameland überhaupt te bereiken… Ik kon mijn lachen amper inhouden, maar ik had ook een beetje medelijden toen ik gebeld werd met de volgende vraag: “We komen vandaag niet want we staan in Harlingen in de rij maar hier vertrekt geen veerboot naar Ameland?”
Maar nog even terugkomend op die terugreis, dat was ook een heel ding voor onze ‘Ibiza-gangers’. Een mevrouw staat wat peinzend bij haar huurfiets, naast zéker 20 tasjes vol nieuwe kleding en andere leuke aankopen van Ameland. “Kunt u de huurfiets voor ons terugbrengen en een taxi naar de veerboot bellen, want we hebben veel te veel gekocht en durven zo niet te fietsen!” Tuurlijk, regelen we. Wat ik lastiger te regelen vond was de vertrokken gast die belde met de vraag: “We zijn nu terug in Holwerd maar we zien onze bagage nergens en de fietsverhuurder zei dat het allemaal goed kwam...!” Nee meneer, u had het wel zelf op de veerboot moeten zetten. “Hoezo, als ik naar mijn vakantiebestemming vlieg zorgen ze toch ook dat de bagage aan boord komt?!” Tja, het was dus even wennen voor zowel gast als eilanders. De ‘all-inclusive gasten van de Middellandse Zee resorts wisten ons nu te vinden en verwachtten service, service, service van de recreatieondernemer… “Wilt u vanavond op onze hond en baby passen zodat we lekker uit kunnen?” en “Heeft u een leenhond voor naar het strand?” Ik zag hier een verdienmodel in: de match met de oppasvraag van de andere gasten, je kunt er naast de hond zelfs een baby bij lenen. 

Ik weet zeker dat een deel van deze gasten terug zal keren naar Ameland, omdat ze hebben ontdekt hoeveel natuurschoon wij te bieden hebben. Hoe mooi was het moment deze zomer dat het meisje uit Rotterdam zei: “Wauw! Wat bijzonder, we hadden nog nooit een vlinder in het écht gezien!” En wat heeft ze genoten van de aardbeien en frambozen in onze binnentuin, al had ze eerst wel even twijfel of het geen plastic was. “Is dat fruit in de tuin hier echt eetbaar?”
Welkom in onze wereld, Randstedelingen. Ik sluit me aan bij de campagne Liefde voor Ameland en laten we er van uitgaan dat we in 2022 met zijn allen kunnen genieten van de rust, ruimte en natuur. Want Ameland is buitengewoon mooi, ook zonder een McDonald’s.  

Froukje Mosterman-de Groot

 

Bezig met laden