Kunstmaand November

Tijdens de kunstmaand bieden wij:

  1. 20% korting op kunst
  2. Kosteloze tekenworkshop op vertoon van kortingsbon uit boekje van de kunstmaand. Data: donderdag 7 nov 13.00-14.30 en zaterdag 9 november 13.00-14.30 in de workshopruimte naast de recepie. De workshop wordt gegeven door Boukje Westra-Wijnja. Onderstaand leest u meer over deze kunstenares.
  3. Expositie in alle gemeenschappelijke ruimtes hangen extra werken speciaal voor de kunstmaand maakte Boukje Westra-Wijnja nieuwe werken die te bewonderen en te koop zijn.

Kunst en cultuur dragen bij aan zingeving, zelfvertrouwen, individuele ontplooiing, participatie, positieve gezondheid en nodigt uit tot gedragsverandering. Het is daarom ook niet toevallig dat Ameland aandacht heeft voor kunst. In de maand november is het eiland één grote galerie. Maar ook in de andere elf maanden van het jaar kun je kunst op het eiland bewonderen. Verschillende ondernemers hebben gekozen voor het galerieconcept. Ook bij ons zijn inmiddels 60 kunstwerken te koop.

Het is een win/win/win-situatie. Kunstenaars hebben gratis expositieruimte, de ondernemer heeft telkens nieuw kwalitatief goed werk aan de muur en de gasten en eilanders kunnen zich laten inspireren en werken voor een aantrekkelijke prijs aanschaffen.

We stellen de kunstenaars die bij ons exposeren aan u voor:

Boukje Westra-Wijnja

Dit creatief talent heeft inmiddels 35 werken aangeboden ter expositie bij De Vlindertuin. “Mijn thema’s zijn impressies van wat ik zie en voel bij het Wad, de zee, landschap, bloemen, dieren en mensen.” Thema’s die ook naadloos aansluiten bij de visie van deze recreatieonderneming.

Boukje  is geboren in Mantgum en woont sinds 1982 in de mieden van Blije. Ze vertelt: “Ameland is een eiland waar ik altijd weer terugkom. Het heeft alles waar ik om geef: Het wad, de zee, de duinen en de zeehonden.”  Vanaf haar 16de  komt ze regelmatig op het eiland: Zomerkamp, vakantiewerk bij Hotel Noordzee en als gastvrouw op rondvaartschip de Waddentravel. Hierdoor is ze bevriend geraakt met de familie Mosterman. “In 2011 kreeg ik een opdracht van Joke en Theo Mosterman om twee schilderijen te maken en een wandschildering in de ontbijtzaal met als thema Vlinders.”  Hierna volgden nog meer opdrachten met hetzelfde thema. Appartementen De Vlindertuin is tevens galerie. “Wat is er mooier voor een kunstenaar om je werk te laten zien en te koop aan te bieden op een plek waar je je thuis voelt?”

“De psyche en creatief bezig zijn hebben zeker een link met elkaar. Tijdens de Vlindertellingsweken eind mei 2020 geef ik weer een creatieve workshop voor eilanders en toeristen. Een uurtje tekenen kan echt invloed hebben op het mentale welzijn van mensen. Ongelofelijk maar waar! De partner van een deelnemer gaf na de sessie een enorm compliment: “U heeft me mijn vrouw terug gegeven, ze zit nu weer veel beter in haar vel!”

“In creatieve coaching komen deze twee passies samen: mijn passie voor creativiteit en de menselijke psyche.” Boukje ziet deze vorm van coaching als kans om voor mensen van betekenis te kunnen zijn met haar workshops. Volgens haar moet het plezier van creëren centraal staan, het resultaat is minder belangrijk dan het bezig zijn zelf. Ze is van mening dat je deelnemers op een intuïtieve manier moet laten werken. Dat betekent dat je mensen niet teveel moet sturen van hoe het moet qua techniek en allerlei restricties moet geven. Begin gewoonweg te tekenen of schilderen en volg dan je handen en impulsen. “Het geven van een workshop en live schilderen tijdens het straatfestival t Rôggefeest is me prima bevallen. Komend jaar ben ik vaker op Ameland te vinden voor activiteiten.”

Ongeveer 12 jaar geleden is de kunstenares begonnen met schilder- en tekenlessen bij Tanya van der Woude in Dokkum. Na de eerste les dacht ze: “Yes dit is het, dit wil ik!” Het gevoel om te schilderen en te tekenen zit diep van binnen. Ze vertelt: “Wanneer ik een paar dagen niet heb geschilderd word ik onrustig. Het is wat ik ben. Ik schilder met olieverf op doek en paneel, met als ondergrond acrylverf. Soms dik soms dun, met kwast en paletmes. En schilder/teken op verschillende soorten papier met Oost-Indische inkt en acrylverf, art-pen, chinees penseel.”
Na een aantal jaren heeft ze haar eigen stijl ontwikkeld. Ze rondde studies af aan de Kunstacademie Friesland; Masterclass, portret, model en grafische technieken. Al gauw mocht ze exposeren door het land. Via vakwerk Dokkum, een project om leegstaande panden te vullen met kunstzinnige mensen, is ze in de winkel van MOOIwerk Dokkum Hoogstraat 30 terecht gekomen. Ook nu hangt daar werk van Boukje wat men kan gaan zien. De kunstwereld lijkt haar nu te hebben ontdekt. In 2018 deed ze mee aan kunstenaar laat je kunsten, 2019 kunstenaar laat je toekomst zien en nice price art, dit bij Galerie Westerkade Westerkade 7 Leeuwarden. Ze exposeerde dit jaar in Foswert Ferwert en deed mee aan Keunstrûte Littensradiel.

Meer weten over het portfolio van Boukje? Kijk op boukjewestra.wixsite.com/mysite/ en op deze website vind je bij Vlindertellingsweken de data dat Boukje weer workshops geeft bij ons op Ameland.

Suzan Bosch

Ze werkt als zelfstandig transitiekunstenaar, met de natuur als inspiratiebron. “Ieder aspect in de natuur heeft schoonheid en functie, en is verbonden aan het grotere geheel. Dat raakt mij en probeer ik te vertalen in mijn kunst, ook in het licht van de uitdagingen van deze tijd.”

Ze combineert haar achtergrond als organisatiepsycholoog met haar artistieke fascinatie voor alles wat met natuurlijke vezels en kleurnuances te maken heeft. Haar werk gaat over de kracht van de natuur, over tijd, aandacht en verbinding. Het nodigt uit om anders te gaan kijken naar wat vanzelfsprekend is en wat onbekend lijkt.

Handgeschept papier van plantaardige materialen, plantaardig geverfde wol en botanische bedrukt textiel verwerkt ze tot kunstwerken die de relatie tussen de opdrachtgever en diens omgeving weergeven. Voor projecten in overheid, onderwijs en zorg betrekt ze als Connecting Artist groepen die te maken hebben met transitie en vernieuwing bij het maken van kunst. Ze zet dan haar natuurlijke materialen en ambachtelijke werkprocessen in als middel tot participatie en co-creatie. Op die manier laat ze deelnemers ervaren wat ruimte, tijd en aandacht doet met menselijke verhoudingen en nodigt ze uit tot nieuwe verbindingen. 

Ze wordt regelmatig uitgenodigd om een inspirerende lezing of poëtische presentatie te geven en te vertellen over haar kunst van natuurlijk vernieuwen. Op haar eigen website https://www.suzanbosch.com/ lees je meer over haar activiteiten.

Anneke Veldkamp

Mijn naam is Anneke Veldkamp, ik ben begonnen met schilderen door mijn dochter Sjanne. Zij schilderde van kinds af aan en we vroegen ons altijd af van wie ze haar talent had. Ik ging op een avond gewoon een keer met haar mee schilderen en ontdekte toen dat ik het enorm leuk vind om te doen. Het is ook heerlijk ontspannend. Sindsdien ben ik fan en volg ik zo nu en dan een workshop maar meestal zit ik thuis in mijn “atelier” te schilderen.

Samen met Sjanne heb ik het schilderij met de hond Ben gemaakt. Dit is eigenlijk een beetje een mixed media schilderij geworden omdat er 2 vlinders opgeplakt zijn.
Sjanne heeft ook het schilderij met het lieveheersbeestje geschilderd.
Ik ben autodidact maar heb ondertussen wel workshops gevolgd en schilder tegenwoordig vaak met olieverf. De schilderijen die in de Vlindertuin hangen zijn voornamelijk geschilderd met acrylverf, behalve de jonge mus, dat is  geschilderd met olieverf.

Mijn stijl is vlug opzetten en dan een beetje nauwkeuriger afwerken en ik probeer nog van alles uit. Ook voor wat betreft de onderwerpen van mijn schilderijen. In de vlindertuin hangen voornamelijk vogels, vlinders en andere dieren maar ik schilder wel alles, stillevens, abstracten en tegenwoordig ook portretten.

Ben van Doorn

Hij is docent aan het Dockinga college in Ferwert en daarnaast actief als beeldend kunstenaar. Ik heb Ubbo Emmius en Academie Minerva gevolgd. In het verleden heb ik veel muur/ plafondschilderingen in opdracht van Heineken gemaakt. Maar had ook een eigen cursuscentrum atelier de Brêge in Metslawier. Nu sta ik meer voor de klas en doe ik zo nu en dan nog een opdracht. Dat kan erg variëren van; vrije opdracht, portrettekenen, tekeningen voor op een grafsteen zodat de steenhouder deze op de steen kan graveren, muurschilderingen etc. etc.

Mocht je door het lezen van dit alles nieuwsgierig zijn geworden en meer willen weten wat betreft de teken en schildercursussen. Bel gerust 0511 424106 voor vrijblijvende informatie.

 

 

 

 

 

Bezig met laden