Programma Vlindertellingweken

Programma Vlindertellingweken 
vr 4 sept t/m zo 19 sept 2020

Natuurlijk genieten! Daar staan we voor. En daar passen de Vlindertellingweken bij. Dit nieuwe, jaarlijks terugkerende, evenement organiseren we omdat we graag een steentje willen bijdragen aan de ecologie van het eiland. In onze binnentuin zullen voor jong en oud diverse workshops worden aangeboden die aansluiten bij dit thema. 

Deelname is in de meeste gevallen kosteloos en toegankelijk voor Vlindertuingasten en geïnteresseerden van het eiland. Vlindertuin gasten hebben voorrang in geval van overboeking. In de ontbijtzaal ligt een intekenlijst voor de workshop. Liefst 24 uur van te voren opgeven voor de workshop. Mailen naar info@vlindertuin-ameland.nl mag ook. IVM CORONA MAATREGELEN IS OPGAVE voor alle activiteiten NOODZAKELIJK. 

Verleid de Vlinder! DeTuinman geeft je advies en voortgang Vlindertuin bij het Bijenpact; Silence of the bees

Wanneer: OPENINGSDAG VLINDERTELLINGWEKEN vrijdag 4 sept 18.30-19.30 
In onze tuin zijn speciaal geselecteerde bloeiers gepland die de kleine insecten helpen in hun voortbestaan. Bovendien ziet het er prachtig uit. Wil je komen kijken en/of advies wat jij thuis kunt doen? Onze Tuinman Peter Boelens is er om je van professioneel advies te voorzien. Het project Silence of the Bees wil de stilte rond de massale bijensterfte doorbreken met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur eten en lezingen. Steeds meer organisaties, profit en non-profit, sluiten zich aan. Door het aangaan van het Bijenpact geven we concreet aan wat onze bijdrage zal zijn aan de verbetering van de bijenstand. Alle ideeën zijn welkom. In deze bijeenkomst wisselen we van gedachten over mogelijkheden voor ons als Vlindertuin en wat u zelf kunt doen.

AFGELAST IVM CORONA-regels. Proeverij Wad'n keuken

Wanneer: bij de opening vrijdag 4 sept 18.45-19.15 
Amelands Produkt heeft er een nieuw lid bij: Wad‘n Keuken Ameland maakt heerlijke ambachtelijke kroketjes met Amelander rundvlees en er zijn inmiddels vele varianten. Zoals kroketjes van garnalen en asperges. Dit Amelander product heeft ook het Waddengoud keurmerk. Geniet van de smaak van dit streekproduct! 

AFGELAST IVM CORONA-regels. Optreden akoestisch duo PUUR

Wanneer: OPENINSGDAG Vlindertellingweken vrijdag 4 sept 18.45-20.30 uur.
Op de openingssdag van deze eerste Vlindertellingweken verzorgt akoestisch duo PUUR een optreden in onze binnentuin. Twee zangeressen, Ellen Mosterman en Pauline Bruijn, met 1 gitaar en geeft kleine 2-stemmige liedjes van diverse genres een eigen karakter. Robert Mosterman is gastspeler met zijn contrabas. De naam PUUR staat voor de eerlijkheid en fijngevoelige eenvoud die neergezet wordt in hun muziek. 

Elke vlinder heeft zijn eigen kenmerken en betekenis. Wat kun je van het leren?

Wanneer: zaterdag 12 sept 16.30-17.30 
Onze appartementen dragen de naam van verschillende vlindersoorten. Elke vlinder heeft zijn eigen sterke kanten en daar kunnen we wellicht iets van leren. Het kan ons uitdagen. Ellen Mosterman heeft zich er in verdiept en ontwikkelde de verhaaltjes. Froukje en Joke Mosterman zullen er meer over vertellen. We onthullen ook de eerste twee schilderijtjes met prikkelende vragen voor de Vlindertuingasten die het appartement huren. 

Sollicitatiegesprekken voor stage/afstuderen bij De Vlindertuin                             

Wanneer: Zo 6 sept 11.00-13.00                                                                                                           

Zit je op het MBO/HBO en WO en zoek je een project? Dan bieden we je graag een opdracht! Het kan in de sociale, recreatie, economische of technische richting. Er is veel mogelijk. Kom gerust langs voor een kennismakingsgesprek. We hebben ervaring met het professioneel begeleiden van studenten.

Op expeditie! Vlindertelling met de natuurgids. 

Wanneer: za 5 sept 16.00-17.30, do 17 sept 14.30-16.00, za 19 sept 14.00-15.30

We bieden wandelexcursies aan om samen met een natuurkenner meer te leren over de vegetatie van het eiland. Op de website van de Vlinderstichting kunnen de telresultaten van de vlindertelling worden ingevoerd. Je krijgt als kado een rugzakje met pen, telkaart en wat te drinken & te snoepen mee als je op pad gaat. Je kunt onze medewerkers vragen de resultaten in te voeren in het landelijke tellingssysteem. Dank voor je telling! (nog een tip om de vlinders te helpen: boek je volgende verblijf via onze eigen website want daarvan doneren we 2 euro per boeking aan deze stichting die zoveel goed werk doet om de populatie vlinders te behouden.)

Workshop Tekenen, thema natuur

Wanneer:  do 17 sept 19.30-22.00
Boukje Westra-Wijnja is al jaren gelinkt aan De Vlindertuin omdat ze vriendin is van de familie en ook al eerder kunst maakte voor in de appartementen. Deze maand zijn er meer werken van haar opgehangen en die zijn tevens te koop. Technieken die gebruikt gaan worden tijdens de workshop zijn: inkt, acrylinkt, verdunde inkt met pen en chinees penseel op papier. Boukje neemt verschillende werken van haarzelf mee ter inspiratie en deze zijn tevens te koop op deze mini expositie in de ontbijtzaal, grenzend aan de binnentuin.

AFGELAST IVM CORONA-regels. BBQ-en met lokale vleesproducten en vegetarische gerechten.

Wanneer: vr 4 sept 18.30-21.00, za 19 sept 18.30-21.00  
Schuif lekker aan bij de BBQ en laat je verwennen. De eigfenaren van De Vlindertuin bereiden het zelf voor hun gasten. Eigen bijdrage 25 euro, kids t/m 10 jaar 10 euro. excl drankjes.
We serveren diverse producten, voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs. Verblijf je in de midweek en is er een groep die ook graag een kok wil voor een BBQ? Vraag naar de mogelijkheden. Uiteraard zijn de BBQ’s op alle andere avonden vrij te gebruiken voor onze gasten.

Nachtvlinders spotten op het witte doek!

Wanneer:  za 5 sept, wo 9 sept, vr 11 sept , za 12 sept 22.00-23.00. Leuk voor jong en oud om ’s avonds als het donker is eens te kijken wat de natuur dan zoal te bieden heeft. Met een wit doek en een lamp kun je duidelijk de nachtvlinders zien! Kom je ook kijken en luisteren naar de uitleg van de expert? Best spannend maar wel erg leuk. We zorgen voor een warm drankje er bij zodat je echt niet koud wordt!

Zhineng Qigong training

Wanneer: za 5 sept 9.30-10.30 en wo 9 sept 19.00-20.00 
Deze training is voor iedereen die ontspanning, vitaliteit en gezondheid zoekt. Ontspan met Chinese Yoga. Word fysiek sterk en laat je gedachten en emoties rustig worden. Joke Mosterman is gediplomeerd Zhineng Qigong docent en biedt deze ontspannende en leerzame training aan. 
Ze geeft wekelijks lessen op het eiland en speciaal voor de Vlindertellingweken organiseert ze tweemaal een sessie in de binnentuin of gemeenschappelijke binnenruimte, afhankelijk van het weer en de beschikbare ruimte. De training is wederom geschikt voor alle leeftijden en zoals iedere activiteit gratis toegankelijk voor Vlindertuin gasten en andere geïnteresseerden. Neem zelf een handdoek mee.

Voorleeskampioen leest uit kinderboekjes over natuur

Wanneer: zaterdag 5 sept 18.30-19.00
Eva Mosterman werd in 2019 Voorleeskampioen van Friesland. Ze opende vorig jaar de Vlindertellingweken en ook dit jaar is ze weer in onze binnentuin om voor te lezen uit de kinderboeken die in onze leenkast staan. 

Kinderworkshop Vlinderspulletjes knutselen en schminken

Wanneer: vr 11 sept 15.00-17.00, za 19 sept 15.00-17.00
Ronja kan heel mooi schminken. Heb je wensen welke vlinder je wil? Of wil je liever iets anders? In de gemeenschappelijke ruimte hebben we kleurplaten en kun je ook knutselen.  

Handgeschept papier maken: project 50 shades of green 

Wanneer: woensdag 9 sept 12.00-16.00 en donderdag 10 sept 10.00-12.30                                           

Tijdens de vlindertellingweken 2020 komt Suzan Bosch met een special edition van haar project 50 shades of green. Op 9 en 10 sept gaat ze laten zien hoe zij handgeschept papier maakt van het gras van de Vlindertuin.  Het publiek kan beide dagen komen kijken hoe Suzan handgeschept papier maakt van gras. Ze kookt en maalt het gras tot pulp, en maakt er dan met een ambachtelijke techniek handgemaakt papier van. Het publiek kan zowel komen kijken en eventueel meedoen. Van de opbrengst van deze editie gaat Suzan later bijzondere kaarten maken die verkocht gaan worden als bijzondere souvernir: letterlijk een klein stukje Ameland om mee te nemen naar huis.

 

 

 

 

 

 

Vlinderfotografie

Wanneer:  di 8 sept 14.30-16.30, vr 18 sept 11.00-13.00
Vlinders fotograferen is een vak apart! Theo Kiewiet heeft veel ervaring en heeft prachtige foto’s gemaakt. Hij deelt zijn kennis met je door foto’s te laten zien en neemt je mee op pad. Vergeet je fototoestel niet. (geen must, telefoons maken ook mooie foto’s). Op Youtube zijn diverse video’s van hem over de vlinders van Ameland te vinden. Zijn foto’s zijn ook te koop. Komende maanden wordt ieder appartement voorzien van zijn foto’s.

HARTENKIND, workshop voor kinderen van 6 t/m 11 jaar.

Wanneer: donderdag 10 sept 13.00-15.00 uur, geen kosten aan verbonden   

Waarom is kindermassage zo speciaal voor kinderen en hoe draagt het bij aan balans.
Een gelukkig kind kan al zijn vermogens tot uitdrukking brengen. Soms lukt het niet helemaal. Kinderen kunnen zowel fysiek als emotioneel of spiritueel onbalans ervaren. Aanraking/massage hebben een kalmerende werking. Kindermassage is gericht op het afvoeren en loslaten van spanning van emoties. Aanraking is een eerste levensbehoefte, we hebben het hard nodig voor een gezond lichaam en geest. Het is net zo belangrijk als voeding en beweging. Zonder aanraking kan onze houding gesloten worden en daardoor verandert ons gedrag. Aanraking maakt het hormoon oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het laat kinderen de verbondenheid met zichzelf ervaren. Oxytocine verlaagt op haar beurt het cortisol (stresshormoon), mede daardoor voelen kinderen zich bv. beter geaard, kunnen ze meer onbevangen zijn, ervaren ze blijheid, meer zelfvertrouwen en balans.
Massage is er voor alle kinderen! En een heel fijne ondersteuning voor kinderen die bijvoorbeeld Hyperactief gedrag hebben, rusteloosheid of angst ervaren. Om je weerstand te verhogen als je vaker ziek bent, of als je bv groeipijn hebt. Bij hoofdpijn, buikpijn of om weer zichzelf te kunnen zijn. 
In dit informatie uur gaan we iets dieper in op de mogelijkheden die kindermassage kunnen bieden aan kinderen en hun ouders. Waarom zou je je kind masseren, wat brengt het je en hoe kun je dat doen. 

 

 

 

 

 

 

Vlindervideo's en boeken te leen

Wanneer: de gehele periode van de Vlindertellingsweken 
Je vindt verschillende educatieve boeken en DVD’s voor jong en oud in de leenkast en tijdschriftenrekken. Leen ze gerust tijdens je verblijf en kijk of je de dieren ook op Ameland in het echt kunt spotten! 

AFGELAST IVM CORONA-regels. Rommelmarkt voor kids. Want spullen weggooien is zonde!

Wanneer: Zaterdag 19 sept 14.00-16.00 Spulletjes die jij niet meer hoeft, kan een ander wel heel blij van worden! Dus verkoop ze voor een zacht prijsje op de rommelmarkt. Bij onze receptie aan de Polderweg mag je je spullen uitstallen op een zelf meegenomen kleed.  We zorgen voor ranja en wat lekkers!

Activiteit: Vogelbingo voor jong en oud!

Wanneer:  zaterdag 19 sept 16.00-17.00 uur  SLUITING VLINDERTELLING WEKEN 

 

 

Bezig met laden