Programma Vlindertellingweken

Programma Vlindertellingweken 
 23 mei t/m 6 juni 2020

Natuurlijk genieten! Daar staan we voor. En daar passen de Vlindertellingweken bij. Dit nieuwe, jaarlijks terugkerende, evenement organiseren we omdat we graag een steentje willen bijdragen aan de ecologie van het eiland. In onze binnentuin zullen voor jong en oud diverse workshops worden aangeboden die aansluiten bij dit thema. 

Deelname is in de meeste gevallen kosteloos en toegankelijk voor Vlindertuingasten en geïnteresseerden van het eiland. Vlindertuin gasten hebben voorrang in geval van overboeking. In de ontbijtzaal ligt een intekenlijst voor de workshop. Liefst 24 uur van te voren opgeven voor de workshop. Mailen naar info@vlindertuin-ameland.nl mag ook.

Let op: dit programma zal in de loop van de maanden worden gedetailleerd.

Activiteit: Vogelbingo voor jong en oud!

Wanneer: OPENING VLINDERTELLING WEKEN zaterdag 23 mei 11.00-11.15 en SLUITING VLINDERTELLING WEKEN zaterdag 6 juni 18.30-19.00

Wat kan deze Amelander dame toch prachtig voorlezen! Ze werd deze maand Provinciaal kampioen en doet mee aan de landelijke kampioenschappen. Ze verzorgt de opening en sluiting van de eerste Vlindertellingweken. Op zaterdag 11 mei om 11.00 uur leest ze voor uit kinderboekjes van De Vlinderstichting. Genaamd: “ Vlinder en Slak.” en “De vrolijke rups”.  De boekjes zijn na afloop te vinden in onze leenkast met boeken en spellen voor jong en oud.
Ze zal ook voorlezen uit het zeehondenboekje Amila, zeehondje van Ameland. Geschreven door de grondlegster van De Vlindertuin, Joke Mosterman. Het boekje met CD zijn bij de receptie in de Vlindertelling actieweken voor slechts 5 euro en verkrijgbaar in het Nederlands, Fries en Duits. Ook Tessie van Texel en Terzo & Terzi van Terschelling zijn te koop.

Proeverij Wad'n keuken

Wanneer: bij de opening zaterdag 23 mei 11.00-12.00 
Amelands Produkt heeft er een nieuw lid bij: Wad‘n Keuken Ameland maakt heerlijke ambachtelijke kroketjes met Amelander rundvlees en er zijn inmiddels vele varianten. Zoals kroketjes van garnalen en asperges. Dit Amelander product heeft ook het Waddengoud keurmerk. Geniet van de smaak van dit streekproduct! 

Elke vlinder heeft zijn eigen kenmerken en betekenis. wat kun je van het leren?

Wanneer: zaterdag 23 mei 11.30-12.00 
Onze appartementen dragen de naam van verschillende vlindersoorten. Elke vlinder heeft zijn eigen sterke kanten en daar kunnen we wellicht iets van leren. Het kan ons uitdagen. Ellen Mosterman heeft zich er in verdiept en ontwikkelde de verhaaltjes. Froukje en Joke Mosterman zullen er meer over vertellen. We onthullen ook de eerste twee schilderijtjes met prikkelende vragen voor de Vlindertuingasten die het appartement huren. Stof tot nadenken dus… Dagpauwoog, Koolwitje en Boomblauwtje zijn de eerste appartementen die voorzien zullen worden van een foto en bijschrift. De foto’s zijn allemaal gemaakt op Ameland door vlinderkenner Theo Kiewiet.

 

 

Op expeditie! Vlindertelling met de natuurgids. 

Wanneer: data volgen

We bieden wandelexcursies aan om samen met een natuurkenner meer te leren over de vegetatie van het eiland. Op de website van de Vlinderstichting kunnen de telresultaten van de vlindertelling worden ingevoerd. Je krijgt als kado een rugzakje met pen, telkaart en wat te drinken & te snoepen mee als je op pad gaat. Je kunt onze medewerkers vragen de resultaten in te voeren in het landelijke tellingssysteem. Dank voor je telling! (nog een tip om de vlinders te helpen: boek je volgende verblijf via onze eigen website want daarvan doneren we 2 euro per boeking aan deze stichting die zoveel goed werk doet om de populatie vlinders te behouden.)

Workshop Tekenen, thema natuur

Wanneer: zaterdag 30 mei 16.00-17.30 en dinsdag 2 juni 19.30-22.00
Boukje Westra-Wijnja is al jaren gelinkt aan De Vlindertuin omdat ze vriendin is van de familie en ook al eerder kunst maakte voor in de appartementen. Deze maand zijn er meer werken van haar opgehangen en die zijn tevens te koop. Technieken die gebruikt gaan worden tijdens de workshop zijn: inkt, acrylinkt, verdunde inkt met pen en chinees penseel op papier. Boukje neemt verschillende werken van haarzelf mee ter inspiratie en deze zijn tevens te koop op deze mini expositie in de ontbijtzaal, grenzend aan de binnentuin.

BBQ-en met lokale vleesproducten en vegetarische gerechten.

Wanneer: zaterdagen 23 mei, 1 en 6 juni 18.30-21.00  (en midweken op verzoek voor groepen vanaf 8 personen)
Schuif lekker aan bij de BBQ en laat je verwennen door onze kok Rik Eefting. Eigen bijdrage 25 euro, kids t/m 10 jaar 10 euro. excl drankjes.
We serveren diverse producten, voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs. Verblijf je in de midweek en is er een groep die ook graag een kok wil voor een BBQ? Vraag naar de mogelijkheden. Uiteraard zijn de BBQ’s op alle andere avonden vrij te gebruiken voor onze gasten.

Nachtvlinders spotten op het witte doek!

Wanneer: nader te bepalen 21.30-22.30. Leuk voor jong en oud om ’s avonds als het donker is eens te kijken wat de natuur dan zoal te bieden heeft. Met een wit doek en een lamp kun je duidelijk de nachtvlinders zien! Kom je ook kijken en luisteren naar de uitleg van de expert? Best spannend maar wel erg leuk. We zorgen voor een warm drankje er bij zodat je echt niet koud wordt!

Chi Neng Qigong training

Wanneer: dinsdag 26 mei 19.00-20.00 en zaterdag 30 mei 9.30-10.30 
Deze training is voor iedereen die ontspanning, vitaliteit en gezondheid zoekt. Ontspan met Chinese Yoga. Word fysiek sterk en laat je gedachten en emoties rustig worden. Joke Mosterman is gediplomeerd Chi Neng Qigong docent en biedt deze ontspannende en leerzame training aan. 
Ze geeft wekelijks lessen op het eiland en speciaal voor de Vlindertellingweken organiseert ze tweemaal een sessie in de binnentuin of gemeenschappelijke binnenruimte, afhankelijk van het weer en de beschikbare ruimte. De training is wederom geschikt voor alle leeftijden en zoals iedere activiteit gratis toegankelijk voor Vlindertuin gasten en andere geïnteresseerden. Neem zelf een handdoek mee.

Kinderworkshop Vlinderspulletjes knutselen en schminken

Wanneer: zaterdag 23 mei 18.00-19.00, zo 31 mei 10.00-11.00 en zaterdag 6 juni 18.00-19.00
Ronja kan heel mooi schminken. Heb je wensen welke vlinder je wil? Of wil je liever iets anders? In de gemeenschappelijke ruimte hebben we kleurplaten en kun je ook knutselen.  

Kookworkshop met streekproducten

Wanneer: woensdag 27 mei 17.00-19.00  

In onze gemeenschappelijke ruimte zal onze kok Rik Eefting je (vrij simpele) gerechten leren maken van lokale producten. Op het menu staat Amelander vis en Amelander rundvlees. Op verzoek kunnen we ook vegetarische producten maken. Na afloop kunnen de deelnemers met elkaar genieten van de zelfgemaakte producten. Eet smakelijk! (voor volwassenen, eigen bijdrage 30 euro p.p incl. 2 drankjes)

Vlinderfotografie

Wanneer: volgt nog
Vlinders fotograferen is een vak apart! Theo Kiewiet heeft veel ervaring en heeft prachtige foto’s gemaakt. Hij deelt zijn kennis met je door foto’s te laten zien en neemt je mee op pad. Vergeet je fototoestel niet. (geen must, telefoons maken ook mooie foto’s). Op Youtube zijn diverse video’s van hem over de vlinders van Ameland te vinden. Zijn foto’s zijn ook te koop. Komende maanden wordt ieder appartement voorzien van zijn foto’s.

 

Voorlichting over voortgang Vlindertuin bij het Bijenpact; Silence of the bees

Wanneer: vrijdag 29 mei 20.00-21.00 
Het project Silence of the Bees wil de stilte rond de massale bijensterfte doorbreken met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur eten en lezingen. Steeds meer organisaties, profit en non-profit, sluiten zich aan. Door het aangaan van het Bijenpact geven we concreet aan wat onze bijdrage zal zijn aan de verbetering van de bijenstand. Alle ideeën zijn welkom. In deze bijeenkomst wisselen we van gedachten over mogelijkheden voor ons als Vlindertuin en wat u zelf kunt doen. Voor de zomer dienen we een plan in te leveren bij de organisatie. Froukje Mosterman is voor De Vlindertuin verantwoordelijk voor de aanvraag en zal de ideeën presenteren. 

Rommelmarkt voor kids. Want spullen weggooien is zonde!

Wanneer: Zondag 24 mei 10.00-14.00 Spulletjes die jij niet meer hoeft, kan een ander wel heel blij van worden! Dus verkoop ze voor een zacht prijsje op de rommelmarkt. Bij onze receptie aan de Polderweg mag je je spullen uitstallen op een zelf meegenomen kleed.  We zorgen voor ranja en wat lekkers!

Optreden akoestisch duo PUUR

Wanneer: zaterdag 6 juni 18.30 uur.
Op de sluitingsdag van deze eerste Vlindertellingweken verzorgt akoestisch duo PUUR een optreden in onze binnentuin. Twee zangeressen, Ellen Mosterman en Pauline Bruijn, met 1 gitaar en geeft kleine 2-stemmige liedjes van diverse genres een eigen karakter. Robert Mosterman is gastspeler met zijn contrabas. De naam PUUR staat voor de eerlijkheid en fijngevoelige eenvoud die neergezet wordt in hun muziek. 

Vlindervideo's en boeken te leen

Wanneer: de gehele periode van de Vlindertellingsweken 
Je vindt verschillende educatieve boeken en DVD’s voor jong en oud in de leenkast en tijdschriftenrekken. Leen ze gerust tijdens je verblijf en kijk of je de dieren ook op Ameland in het echt kunt spotten! 

 

 

 

Bezig met laden