WellNES- Retreat-midweken

Het WellNES team van appartementen de Vlindertuin biedt komend najaar, 14-18 november, haar eerste 4 daagse Herfst Retreat aan. Je wordt uitgenodigd om te vertragen, je blik naar binnen te richten, en los te laten wat jou niet meer dient. Dat is wat de herfst ook doet. De bomen laten hun bladeren vallen, laten los wat er niet meer nodig is. De eilandwind neemt het mee…

Met ons team van ervaren behandelaars in combinatie met de prachtige natuur die het eiland biedt kijken we er naar uit om je een heerlijke midweek te laten beleven die je nieuwe inzichten geeft over wie jij bent en wat jij nodig hebt. Hoe veel beter kun jij 2022 afronden? In het voorjaar van 2023 volgt de tweede retreat mogelijkheid.

Deze retreat, waarbij onder andere wandelcoaching en holistische massage zijn inbegrepen, zal bestaan uit een aantal geplande groepsmomenten met onder andere meditatie en tai chi, afgewisseld met de ruimte voor jezelf om je eigen invulling aan te geven. Ruimte om dat wat er in gang is gezet door te laten werken. In stilte de mooie natuur van het eiland te ontdekken, op te warmen in de sauna, je te laten verwennen door een schoonheidsbehandeling of manicure of gewoon onder een dekentje te kruipen met een fijn boek. Het mag helemaal jouw midweek worden...Daarnaast zal er ook dagelijkse aandacht zijn voor gezonde voeding, als onderdeel van het thema ‘loslaten’. Het is fijn om niet alleen tot rust te komen in je hoofd maar ook in je lijf. Het een kan niet zonder het ander.

Het ontbijt, de lunch en diner zullen dan ook bestaan uit vegetarische gerechten die passen in een basisch en kalmerend voedingspatroon. Er  wordt een dag een sapkuur aangeboden om te ervaren wat dat met je lichaam kan doen. Wil je daarnaast nog een persoonlijk voedingsadvies, vraag onze voedingsdeskundige voor een passend consult.

Op basis van uw persoonlijke interesses en behoeftes is een programa samen te stellen. Inschrijven kan individueel of met een groep(je). Voorwaarde voor deelname is dat u verblijft bij onze accomodaties omdat de prijzen van de WellNES activiteiten daardoor aantrekkelijk kunnen worden gehouden. Uitzondering daarop zijn Amelanders die liever thuis overnachten.

Inclusief betreft:

 • Ontvangst met goodybag met natuurlijke, verzorgende producten van Ameland.
 • Holistische massage bij praktijk NaturEL of Hart&Ziel
 • Alle maaltijden: ontbijt, lunch, diner.  Vegetarisch en met aandacht gemaakt.
 • Onbeperkt Infrarood en Finse saunabezoek
 • Schilderworkshop op muziek met Wadden-kunstenaars zoals Joke Ket
 • Workshop van Anita Kiewied: maak lokale ambachtelijke verzorgingsproducten zoals eigen deodorant maken, zeepjes of creme
 • Wandelcoachingsessie met Ellen Groeneweg
 • Stiltewandeling met Theo Kiewiet 
 • Sapkuur van 1 dag, met aandacht voor gezonde voeding. Onder leiding van Hertzen Hokwerda
 • Chinese Yoga met Joke Mosterman
 • Meditatieoefeningen met Ellen Mosterman-Weijmans
 • Verblijf bij Appartementen De Vlindertuin

Totaalprijs indien u het appartement deelt met 1 persoon (wel eigen slaapkamer): 845 euro

Totaalprijs indien u een eigen appartement wenst: 975 euro

Extra bij te boeken opties:

 • Beautybehandelingen bij 't Badhuys
 • Voedingsadvies van JijNatuurlijk
 • Nagelstudio You nailed it
 • Natuurexpedities 
 • Pedicure en voetmassage
 • Extra massages en wandelcoachsessies
 • Andere ontspanningsmogelijkheden zijn voor u te organiseren. Denk aan golfen, workshop bloemschikken, etc.

We werken met een dagindeling, maar het is altijd mogelijk om later in te stromen, mocht uw agenda het bijwonen van de gehele WellNES week niet toestaan. 

Miniumum aantal deelnemers 5 personen, maximum aantal is op 12 gesteld zodat we goede kwaiteit kunnen leveren.

Het artikel in vakantieblad De Amelander geeft nog meer informatie over de retreats. Hieronder valt het te lezen:

Wat is een retreat?
Ellen Mosterman-Weijmans is eigenaresse van massagepraktijk NaturEL en tevens initiatief neemster van deze retreat midweken. Ze legt uit: Tijdens een retreat wordt je uitgenodigd om te vertragen, je blik naar binnen te richten, en los te laten wat jou niet meer dient. Met ons team van ervaren behandelaars in combinatie met de prachtige natuur die het eiland biedt, kijken we er naar uit om je een heerlijke midweek te laten beleven die je nieuwe inzichten geeft over wie jij bent en wat jij nodig hebt. Dat is voor iedereen weer anders en daar kan het programma op aangepast worden.

Tekensessie met muziek
“Laat je meevoeren op de klanken en kleuren van de muziek”, dat is het thema van de retreat tekenworkshop. Joke Ket, gespecialiseerd in kunstwerk over het Wad, is in kunstmaand November aan het exposeren bij De Vlindertuin en geeft op 8,11, 12,15,18 en 19 november kleinschalige workshops voor geïnteresseerden. Speciaal voor de retreat midweek verzorgd ze op woensdagavond 16 november een tekenworkshop op papier. De Friese kunstenares neemt alle benodigde materialen mee voor de deelnemers. 

Holistische massage
Astrid Verburgt is ook behandelaar in de retreatweek. Ze verzorgd massages vanuit haar eigen praktijk Hart&Ziel. Ze legt uit: “Het doel van mijn massage is niet alleen de fysieke ontspanning en heling ondersteunen maar ook om jou weer te verbinden met jezelf. Om jouw waarheid te leven. Jouw licht aansteken zodat jij je persoonlijk ritme terugvindt. Stap voor stap je eigen ruimte weer 
innemen.” Ze gaat verder: “Kijk ik om me heen, dan valt het op hoeveel mensen zich opgejaagd voelen. Leeftijd doet er niet toe. 
Het zogenaamde nieuwe normaal is abnormaal. Velen hebben daar kennelijk meer vertrouwen in 
dan in hun eigen vermogen om gezond en gelukkig te leven. Ik zie mensen die tegen een burn-out 
aanzitten of er al één te pakken hebben. Zo veel mensen die als robots het programma afwerken, 
bang zijn voor eventuele gevolgen als ze dat niet doen. Onzekerheid ervaren over de toekomst, het 
moeilijk vinden om keuzes te maken. 

Meditatie en Chi neng qigong oefeningen
Maar (h)erken je ze nog? RUST, REINHEID EN REGELMAAT?
Daar waar vroeger de 3 "R's" hoog in het vaandel stonden is dat in onze huidige maatschappij vrijwel onmogelijk geworden. In de prestatiegerichte maatschappij van nu liggen de 3 "R's" ver achter ons. Ze hebben plaats gemaakt voor -"moeten presteren", -"resultaat behalen", -"aan verplichtingen  voldoen", en -"aanpassen", zowel privé als in de buitenwereld. We willen aardig gevonden worden, 
aan de eisen voldoen. En zo blijft iedereen lekker bezig. Zo drijft iedereen steeds verder van zichzelf 
vandaan. Heel veel tijd gaat op aan de dingen waarvan we "denken" dat ze belangrijk/gezond zijn. 
De vrijheid, de speelsheid en de zorgeloosheid, eigenlijk het grote genieten, staat onder druk, of we 
weten niet echt meer wat dat is.
Natuurwetten , dat zijn de mooiste spiegels. 
Heb je wel eens appels aan een perenboom zien groeien? Het is helaas wel wat velen leven!
Teveel mensen overleven. Ze hopen dat er toch appeltjes aan de perenbomen gaan groeien. Zolang 
er nog enige vorm van balans lijkt te zijn blijft de trein in beweging. Als de houvast wegvalt ben je het spoor bijster. Dan is het op! De ratrace van de 24 uurs economie, veel handelingen met weinig echt resultaat. De klok tikt door, we checken onze telefoon meer dan nodig is. Altijd paraat, in charge en we staan vooral AAN. Wat zou er nou gebeuren als je meer en meer je persoonlijk ritme zou volgen? Wat is jouw beleving van tijd en hoe kun je dat persoonlijk ritme herpakken”

Wandelcoaching

Ellen Groeneweg, woonachtig te Hollum, is de wandelcoach van WellNES. Wat is wandelcoaching nu precies? Ga je dan wandelend coachen? Ze legt uit: “Nee het is veel meer dan dat. 
Wandelcoaching is een vorm van coaching waarbij je wandelt in de natuur en waarbij de natuur regelmatig actief wordt ingezet. Coaching in de natuur is krachtig want de natuur is rustgevend en maakt je meer ontspannen, wat helpt om je hoofd rustiger te maken. Terwijl je wandelt bespreek je kwesties die je bezig houden en waar je iets aan wilt veranderen. Omdat je loopt kom je ook mentaal makkelijker in beweging. Waar ligt mijn grens? Doe ik het wel goed? Hoe kan ik meer genieten? Ik moet van alles maar wat wil ik echt? Kies voor een wandelcoaching en je komt tot rust en weer in verbinding met jezelf. Hierdoor krijg je overzicht en kun je nieuwe stappen zetten!
Ik luister naar je zonder oordeel en bied je alle ruimte. Mijn coaching is resultaatgericht waarbij alle aandacht bij jou is. 


Stiltewandeling met spiritueel gedicht 
Theo Kiewiet, de natuurkenner van Ameland, weet alle bijzondere plekken op het eiland te vinden. Hij neemt de retreat deelnemers mee op pad voor een stiltewandeling. De wandeling geeft een directe binding met de biodiversiteit in alles wat we zien, horen en ruiken. 
Echte stilte is zeldzaam… En dat is jammer want in de stilte liggen soms de antwoorden op die vragen, die jou bezighouden. Het effect van een stiltewandeling kun je vergelijken met het beeld van een glas met slootwater. Zolang het slootwater in beweging is, is het troebel en zweven er allemaal kleine deeltjes in het water waardoor je er niet doorheen kan zien. Maar zodra het water tot rust komt, de zwevende deeltjes zinken, is het water helder en kun je er makkelijk doorheen kijken.
Wat zijn de voordelen van een stiltewandeling? Wandelen in de natuur helpt je om stil te worden in je hoofd waardoor er rust en ruimte in je hoofd ontstaat. Je kan makkelijker waarnemen wat in jou op dit moment jouw aandacht nodig heeft. Door de stilte kun je makkelijker luisteren naar je innerlijk gevoel. Wandelen is beweging. Door te wandelen komt niet alleen je lichaam in beweging maar ook alles wat er in je hoofd vast zit. In de natuur beweeg je je buiten je gewende omgeving, ontdek je nieuwe wegen en perspectieven. Er ontstaat ruimte in je hoofd waardoor je met een afstand kunt kijken naar je situatie wat je nieuwe inzichten en ideeën oplevert
In de natuur liggen de antwoorden op jouw vragen. Kortom, een stiltewandeling is een waardevolle ervaring, die je rust, ontspanning en antwoorden geeft. Een spiritueel gedicht onderweg zal het geheel rond maken.  De wandeling zal een half uur tot drie kwartier in beslag nemen.

Sapkuur en gezonde voeding

“Als je groentes direct verwerkt in sap zonder toegevoegde “troep”, dan gaat je lichaam daar de vruchten van plukken.” Hertzen Hokwerda heeft zich verdiept in de voordelen die sapkuren hebben voor het menselijk lichaam. Hij legt uit: “Gezond bloed is voor ieder mens de basis. Dat werkt weer door in alle lichaamsdelen zoals de darmen maar uiteindelijk ook je hersenen. Als je daar niet goed voor zorgt en rommel eet, ga je je slecht voelen en ontwikkel je uiteindelijk allerlei ziektes zoals Parkinson, diabetes en ga zo maar door. Het is net als benzine in een dieselauto gieten, dat gaat mis”.

Hertzen heeft een grote moestuin en geloofd niet dat chemicaliën de oplossing zijn voor onze lichamelijke klachten. “stel een vis drijft bijna levenloos bovenin de kom, voeg je dan zout toe aan het water om hem te redden? Nee toch? Daar wordt hij alleen maar zieker van! En eigenlijk doen we dat wel als we naar de dokter gaan voor weer een nieuw medicijn. Terwijl de basis is dat we minder conserveringsmiddelen en fastfood producten moeten eten”. Hertzen gaat een voedzame sap maken voor ontbijt/lunch/diner. Hij legt uit: “De levende planten die we daarmee innemen, zijn levende organismen die je direct in je systeem pompt. Pak je leven terug!”. De sappen maakt hij met de slowjuicer. Dit apparaat geeft sap met behoud van smaak, vitaminen, mineralen & enzymen. 

Werken met natuurlijke producten: body crème maken
Anita Kiewied organiseert tijdens de retreat workshops en vertelt: “Eigenlijk moet je alles wat je op je huid smeert ook kunnen opeten. Je huid is namelijk ook een (groot) orgaan van je lichaam en laat stoffen door. Ze komen dus in je bloed terecht. Daardoor ben ik meer dingen zelf gaan maken. Gezichtscrème, body butter, deodorant, shampoo en zeep.  Ook een stukje duurzaamheid komt daarbij kijken. Hoe produceer ik zo weinig mogelijk afval? Waar is wat te winnen? En waar maak ik m'n huid en dus lichaam blij mee? Van vloeibare shampoos ben ik vooral overgegaan op shampoobars. Ideaal en een heel stuk duurzamer. Zowel in de trimsalon als voor mensen hun haardos. Je kunt die shampoobars nog af stellen op je haar, niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde ingrediënten.” Daarnaast zal Anita bijzondere thee maken van kruiden van het eiland. Ze geeft uitleg over de werking van de kruiden. Voor de retreat deelnemers die bij De Vlindertuin verblijven, maakt ze voor ontvangst een “goody-bag” met gezonde, lokale, verwen producten.

Meer gedetaileerde informatie https://www.vlindertuin-ameland.nl/nl/meer-info/ontspannen 

Bezig met laden