In de winter naar Ameland... Is dat wel leuk?

-20 januari 2019-

 

Dat vroeg ik me vroeger serieus af als mensen me vertelden dat ze de moeite namen om naar het eiland te gaan zonder de verwachting dat het ‘bikiniweer’ was. Inmiddels weet ik, na twintig jaar met een Amelander te zijn, dat ook de winter op het eiland écht leuk is. Serieus. Geen verkooppraatje. 

Ja inderdaad, je moet niet in bikini aan het strand gaan liggen. Ik zeg ook niet dat het Ibiza of Aruba is. Maar dat je zó kan opknappen van een wandeling of fietstocht langs de vloedlijn weet ik inmiddels wel. Het leven aan de wal is druk en de rust aan zee is bijna als mediteren. 

" Wij combineren ons leven in Leeuwarden met ons 'nieuwe leven' op Ameland"

 

 

In de weekenden opladen

Michiel, mijn Amelander man, en ik zitten sinds een jaar in zijn familiebedrijf De Vlindertuin appartementen en combineren ons leven in Leeuwarden met ons ‘nieuwe leven’ op Ameland. En dat is best wel drukjes. Want we zijn het bedrijf op Ameland verder aan het ontwikkelen maar door de week wonen we in Leeuwarden en werken beide fulltime. Hij als projectleider in de zonne-energie en ik als hogeschooldocent Groene Bedrijfskunde. En we hebben twee lieve jongens, Hidde(9) en Jelle (7), die ook wat aandacht verdienen.  

Na een werkweek aan de wal gaan we dan in het weekend naar ons bedrijf op Ameland. En daar gaan we dan ‘opladen’, tussen de bedrijven door. Want we steken zelf ook graag de handen uit de mouwen. Ik zet vrolijk de wekker in het weekend om voor de gasten ontbijt te maken. 

Een goed begin van de dag, het ontbijt.

 

Heilzaam

Wat me elke keer opnieuw opvalt, is het enorme verschil in het weer tussen de vaste wal en het eiland. En dat is niet alleen maar een onderbuikgevoel, het is ook echt zo! Op de eilanden valt jaarlijks aanzienlijk minder regen en er zijn ook meer zonuren. Echt heerlijk! Je komt gewoon met een kleurtje weer terug en de longen vol schone lucht. Het is niet voor niets dat vroeger veel Duitse kinderen uit het Ruhrgebied naar Ameland kwamen om op te knappen. Even uit het Industriegebied en aansterken op het eiland. En het werkte. Het eiland is als een kuuroord voor jong en oud. Als ik op maandag dan weer colleges geef, vragen de studenten of ik op vakantie ben geweest.

"Vroeger kwamen veel Duitse kinderen uit het Ruhrgebied naar Ameland om op te knappen" 

 

De mannen rusten even uit

Ken je deze tegeltjeswijsheid: “Ik hoef niet naar de psycholoog, ik moet gewoon naar Ameland!”  Mijn lieve schoonvader Theo Mosterman, die we inmiddels moeten missen, zag het zelf gebeuren bij de gasten van De Vlindertuin appartementen. “Na twee weken binne se moai opknapt, na drie weken fluiten ze weer! ” Ik ging er op letten en ja hoor, hij had gelijk.

Ontspanning ten top

Maar ook een weekendje doet al wonderen met je lichaam en geest. En dat kun je ook nog een handje helpen door je bij NaturEL te laten masseren, lekker in de sauna’s te gaan of uitgebreid te ontbijten bij Ronja aan het buffet in de ontbijtzaal. Pak wat boekjes en spelletjes uit de leenkast en doe het rustig aan. Je hoeft natuurlijk ook niet de hele dag op het strand te lopen. 

 
Op het complex van De Vlindertuin bevindt zich een nieuwe massagesalon NaturEL

 

Ontspanning door inspanning

Voor de sportivo’s zijn trouwens in de winter ook leuke sportevenementen op het eiland. Mountainbiken, hardlopen (maar ook biljarten voor de minder avontuurlijk ingestelden onder ons). 
Smaken verschillen, mijn man (hard)loopt het liefst langs de Noordzeekant door het zand en ik geef de voorkeur aan de Waddenzee kant. Misschien omdat ik zo de vaste wal van Europa kan zien (ook wel Friesland genoemd maar dat klinkt minder spectaculair, toch?). 

Krab: leuk om te zien...en te eten?

Jutten

Onze zoons vinden de winter op Ameland leuk omdat het dan vaker stormt en dus valt er meer te jutten op het stand. Soms iets te veel van het goede… zoals een paar weken geleden. Er spoelde toen zoveel aan dat de eilanders deze zomer op de markten vast heel veel schoenen gaan aanbieden. 

juttersgoed of zooi?


Zoveel te doen

Wat onze kinderen, en hun papa, ook zo leuk vinden is naar de tewaterlating van de oude paardenreddingsboot te gaan kijken. Meerdere malen in de winter vindt dit spektakel plaats in het dorpje Hollum. We kijken vanaf het strand, of we stappen op de Robbenboot om het eens vanuit een andere hoek te kunnen aanschouwen. Zien we onderweg ook nog zeehondjes! Soms zie je de reddingsbrigade uitrukken en dat is wel bijzonder spannend. Je kunt ook naar het maritiem museum om zelf op de reddingsboot van vroeger te klimmen. Er zijn trouwens nog meer leuke musea op Ameland voor zowel kinderen als volwassenen.

Het natuurmuseum in Nes is mijn favoriet omdat er een prachtig groot aquarium is. Het is ook bijna mediteren om daar lekker bij te gaan zitten. Alsof je zelf in de Noordzee duikt, maar dan zonder nat pak en de angst dat je door de stroming wordt meegetrokken. Ik ben niet zo van het duiken nee, maar zoals gezegd, smaken verschillen. Mijn man vindt het dus wel mooi, dat duiken. In de Noordzee kunnen waaghalzen ook prachtig duiken. Al zal dat nou net in de winter iets te fris zijn, schat ik zo in.


Jutter in de dop!

Onze kinderen hebben het juttersmuseum in Buren als favoriet. Het huis op Ameland lijkt inmiddels ook bijna een juttersmuseum omdat ze alles meenemen wat ze op het strand vinden. En we zijn er dus ieder weekend…schelpen, eirogkapsels, touwtjes… Amelander bloed hè. Ze denken alles nog te kunnen gebruiken voor iets. En zeg daar maar eens nee tegen als moeder…Maar de dode Jan van Gent is mooi op het strand achtergebleven. Er zijn toch grenzen.

Jij blij, ik blij

Meewerken in de weekenden is niet echt vakantie maar toch ook weer wel. Ik kan er zo van genieten als de gasten na een weekend weer ontspannen vertrekken. Dat geeft mij ook een gelukkig vakantiegevoel. Wat wil je nog meer? 
Of het dus leuk is in de winter op Ameland? Kom het zelf ervaren...

 

 

Bezig met laden